Уште многу години ќе сјае винската ѕвезда Жерар Басе (Gerard Basset) кој на 16 Januari 2019 го напушти големото винско семејство. Кој е Жерар Басе ?
Прв лик кој се појавува кога ќе се спомне зборот сомелиер е Жерар Басе, натурализиран англичанец со француско потекло. Прв носител на двете престижни титули MS - Master Sommelier и MW - Master of Wine. Прв вински нос на Европа но исто така и нос за бизнис. Победник на натпрварите: Најдобар Сомелиер на Обединетото Кралство, Најдобар Сомелиер на Европа и во 2010 година Најдобар Сомелиер во Светот на свои 53 години. Роден во 1957 година, Жерар доаѓа од дом кој беше далеку од топол и гостопримлив. Во своите уште необјавени мемоари, тој се сеќава дека растат во индустрискиот град Сен-Етјен, со родители кои често насилно се спавувале еден со друг. Жерар го напуштил училиштето на 16 години и работел на непривлечни работни места - доставувајќи прашок за перење, работејќи во продавница за делови - од која честопати бил отпуштан. Страста за фудбалот, го тера да се пресели во Велика Британија, особено по посетата на Ливерпул на фудбалски натпревар. Првата работа е привремена како кујнски портер на островот Ман, а потоа и работа како келнер во хотелот Crown, Lyndhurst - работа која за малку не ја добл, бидејќи во образецот за вработување на прашањето: "Кои се вашите кривични пресуди? "Под претпоставка дека е запрашан за неговото мислење за правниот систем, тој одговорил:" Ќе биде премногу долго за објаснување ", што менаџерот го сватил како знак дека Жерард крие криминално минато. Сепак Жерар ја добива работата и наскоро ја наѓа љубовта во одличната храна. Тој ги разбранува готвачите со информации, посетува училиште за готвење во Франција. Во текот на овој период, тој, исто така, се вљубил во виното и почнал да студира и да учествува на сомелиерски натпревари. Од тука почнува неговиот допринос кон винскиот свет. ширејќи го несебично своето знаење и желба да го угости и однесе на следно гастрономско ниво гостинот одбираќи му вино на неговата чинија. Вечера која ќе ја памети до крајот на својот живот. И покрај тоа што го напуштил училиштето на раната возраст, Жерар сакаше да студира и имаше неверојатен спектар на квалификации, вклучително и дипломата за WSET, МW, MS, вински MBA, како и магистерскиот труд за винарство. Исто така му беше доделена највисока награда и тоа по четврти пат, што може да ја даде винската индустрија, наградата Catey, која е еквивалент на Оскар во филмската индустрија., како и безброј други светски награди. Навистина редок талент, професионалец и пријател. Голема загуба за винскиот свет, но ако е за утеха, повеќе од сигурно е дека многу негови следбеници ќе го продолжат неговиот пат.
1 Comment
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
AuthorTerroir.mk GrandVin 2025
REGISTRATION OPENED
Early Booking Offer
[email protected] WINE COURSES
click on image past event
TASTE OF AWARDS past event
VRANÆC WORLD DAY |